ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ
Η παρούσα ενημέρωση μας βρίσκει μπροστά στην αναβολή εκδίκασης εκ του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της αίτησης ακύρωσης των αδειών παραγωγού για τα δύο σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα της Λάκκας (28 Απρίλη) και για το φωτοβολταϊκό πάρκο στα όρια Κρανιάς-Τύριας- Θεσπρωτικού (19 Μαΐου).
Η εταιρεία Gaiacomm, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου, προχώρησε επίσης σε τροποποίηση της άδειας παραγωγού για το αιολικό πάρκο των Παπαδατών την 1 Δεκεμβρίου 2022, φέρνοντας περισσότερες ανεμογεννήτριες μέσα στα όρια του δήμου μας και η οποία προσβλήθηκε εκ νέου με ενδικοφανή προσφυγή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η διαδικασία κινείται με βάση τη σιωπηρή απόρριψη των προσφυγών από τη ΡΑΕ, καθώς η ίδια αμελεί να βγάλει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τις αποφάσεις της, υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υπερπηδήσει το όριο των ενεργειακών αναγκών και στόχων της χώρας κατά 7 φορές! Η δε προτεραιότητα που δίνεται αυθαίρετα έχει κάνει δήμους και ξένες εταιρείες να στραφούν νομικά εναντίον της ΡΑΕ, καθώς το δίκτυο είναι κορεσμένο και η αυτόματη (με το πάτημα ενός κουμπιού) διαδικασία έκδοσης των αδειών έχει φύγει εκτός ελέγχου λόγω των επιδοτήσεων και εγγυημένων κερδών για τους ενδιαφερόμενους.
Να σημειωθεί ότι κατά της Ελλάδος έχει στραφεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταία καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο το 2020 (αναμένεται και νέα) καθώς η χώρα αρνείται να ενσωματώσει Οδηγίες ΕΕ προστασίας του περιβάλλοντος (NATURA) και δεν έχει επαρκές χωροταξικό σχεδιασμό για τις βιομηχανικές ΑΠΕ. Αρκεί κανείς να δει το χάρτη των σχεδιαζόμενων έργων στη σελίδα της ΡΑΕ (geo.rae.gr) για να πάρει μια εικόνα. Αντίστοιχο παράδειγμα επιπτώσεων τέτοιων ατασθαλιών είναι και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όσον αφορά στην ακύρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κάτω Βλάχας και Μπόιδα-Μαυρής: μετά την εμβληματική συνεργασία, παρέμβαση και νίκη των κατοίκων Κρανιάς και όλης της Λάκκας – κτηνοτρόφων – μελισσοκόμων – πολιτικών φορέων - νομικών, με την αρνητική έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), από τις 20 Σεπτέμβρη του 2022, αυτή δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έπειτα από πιέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μόλις στις 25 Ιανουαρίου 2023! Η δε εταιρεία μπροστά στις εξελίξεις προσπαθεί με κινήσεις της να υπερασπιστεί την άδεια παραγωγού της στο δικαστήριο της 19ης Μαΐου, καθώς έτσι θα μπορούσε να επανέλθει με νέες μελέτες και να υφαρπάξει τα σχεδόν 3000 στρέμματα γης.
Η επιτροπή αγώνα της Λάκκας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις πάνω από 180 καταγεγραμμένες αντίστοιχες επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων και φορέων ανά την Ελλάδα ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ, αλλά και με όποιον έχει να προσφέρει και κινείται προς τη σωτηρία του τόπου, και να ενημερώνει/ενημερώνεται με επιστημονική επάρκεια. Συγκεκριμένα, τελευταία και ενδεικτικά:
20/1/23. Ενημέρωση και συζήτηση με Συλλόγους Αποδήμων της Αθήνας, με συμμετοχή από τις επιτροπές Αγράφων και Νησίδων του Αιγαίου.
22/1/23. Παρέμβαση με ανάρτηση πανό για τα αιολικά στη Λάκκα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατά την κοπή της πίτας του Ηπειρώτη.
15/2/23. Κινητοποίηση και διαμαρτυρία με πανό έξω από τη Βουλή μαζί με αποδήμους Ηπειρώτες και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
12/3/23. Ενημέρωση για την δικαστική πορεία των υποθέσεων στην Γενική Συνέλευση του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσπρωτικού στην Αθήνα.
18/3/23. Συμμετοχή στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια, ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικών δεδομένων με εκπροσώπους επιτροπών από όλη τη χώρα.
Στα σχέδια της Επιτροπής Αγώνα είναι η διοργάνωση από κοινού με τους φορείς της Λάκκας μιας ενημερωτικής εκδήλωσης στο Θεσπρωτικό με ειδικούς επιστήμονες για την πορεία των υποθέσεων και τις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς έρχονται συνεχώς νέα δεδομένα στην επιφάνεια.
Άρα θα μπούνε οι ανεμογεννήτριες στη Λάκκα; - Αν κρίνουμε από την μαχητικότητα και αντίδραση των κατοίκων του Ωρωπού Λούρου αυτήν την περίοδο που έδιωξαν κακήν κακώς τους υπαλλήλους των εταιρειών από το χωριό τους και ξεκίνησαν να οργανώνονται, από τη δυναμική παρουσία των νέων εναντίον της (όχι και τόσο) «πράσινης» εξόρυξης πετρελαίου στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας και από το γενικότερο κλίμα του κόσμου ενάντια σε αυτά που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη και την ακρίβεια στο ρεύμα, το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος και χρόνος για αναβολή της κινητοποίησης από όποιο μετερίζι μπορεί να προσφέρει ο καθένας.
Θεσπρωτικό 23/3/2023
Η επιτροπή αγώνα
Όχι ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου