Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2023

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τι θα περιλαμβάνει η διαμόρφωση της πλατείας Νέας Σαμψούντας - Δείτε αναλυτικά


Την έγκριση της  μελέτης,  των τευχών δημοπράτησης, καθώς και των όρων διακήρυξης του έργου διαμόρφωσης της πλατείας Νέας Σαμψούντας θα απασχολήσει την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας.

Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πρέβεζας συνέταξε την υπ αρ 24/2022 μελέτη  του έργου με τίτλο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ  » προϋπολογισμού 299.695,40  € (με Φ.Π.Α) με CPV 45211360-0.

Το έργο για την ολοκλήρωση του θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις εργασιών  λειτουργικές  κάθε μια εξ’αυτών  ως ενιαίο και αυτοτελές έργο ώστε να διασφαλίζεται η έντεχνη και οικονομική ολοκλήρωση του.

 H παρούσα μελέτη   της Α’ Φάσης  αφορά στην ανακατασκευή και αναβάθμιση της πλατείας της Νέας Σαμψούντας. Ο χώρος μελέτης βρίσκεται στην Τ.Κ Ν.Σαμψούντας ,στον Δήμο Πρέβεζας και καλύπτει περίπου 6426,24 τ.μ. Η εν λόγω πλατεία αποτελεί τον κεντρικό αλλά και  μοναδικό κοινόχρηστο χώρο για τους κατοίκους της Τ.Κ .Το οδικό δίκτυο περιμετρικά της πλατείας αποτελείται από : α) Νότια-δρόμο πλάτους 10,00 μ β) Βόρεια –δρόμο πλάτους 8,00 μ γ) Δυτικά-δρόμο πλάτους 9,00 μ και δ) Ανατολικά-δρόμο πλάτους 8,00 μ. Τα πεζοδρόμια των δρόμων αυτών είναι στενά ή και παντελώς ελλιπή με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην πλατεία να γίνεται πιο δύσκολη.

Σήμερα η πλατεία εκτός του ότι παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, δεν παρέχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο στους κατοίκους να την επισκεφτούν. Αυτό  έχει σαν αποτέλεσμα η χρήση της να καθίσταται όχι απλά δυσχερής αλλά αδύνατη.

Γίνεται λοιπόν φανερή η αναγκαιότητα της προτεινόμενης αυτής διαμόρφωσης ,ώστε να ενισχυθεί η σχέση των κατοίκων με τον κοινόχρηστο χώρο τους και μέσω αυτού να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα τους και κατ’επέκταση η ίδια η κοινωνική τους ζωή.

 1.2 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

             Ο σχεδιασμός της νέας διαμόρφωσης ακολουθεί μια ήπια παρεμβατική στρατηγική ,φιλική λειτουργικά

            αλλά και ελκυστική οπτικά στοχεύοντας στην αναβάθμιση του χώρου σε όλους τους τομείς.

            Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτελούν:

·       H εύκολη προσπέλαση του από όλες τις ομάδες επισκεπτών( άτομα με ειδικές ανάγκες ,παιδιά κλπ)

·       Η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα με την δημιουργία υπαίθριου θεάτρου ως χώρο καλλιτεχνικών δρώμενων ,μεγάλου χώρου για την φιλοξενία χορευτικών εκδηλώσεων, πανηγυριών κλπ ,αλλά και πολλών άλλων ποιοτικών χώρων συνάντησης και ξεκούρασης.

·       Η αυξημένη αλλά και αναβαθμισμένη δημιουργία διαδρομών περιπάτου.

·       Η αύξηση και η αναβάθμιση των χώρων πρασίνου με ήπια και επιλεγμένη φύτευση.

·       Ο εξοπλισμός της με σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδομής ,όπως παγκάκια, σκίαστρα, πέργκολες ,σύγχρονος φωτισμός κλπ

Το έργο της διαμόρφωσης της πλατείας θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις εργασιών ( Α’ Φάση και Β’ Φάση εργασιών ) λειτουργικές  κάθε μια εξ’αυτών  ως ενιαίο και αυτοτελές έργο ώστε να διασφαλίζεται η έντεχνη και οικονομική ολοκλήρωση του.

Η παρούσα μελέτη της Α’ Φάσης συνοπτικά περιλαμβάνει:

1.       Καθαίρεση κάθε υφιστάμενης κατασκευής στην πλατεία (παγκάκια, τοιχία, επιστρώσεις κλπ)

2.       Εργασίες θεμελίωσης και χωροθέτησης  υπαίθριου θεάτρου στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας ( ολοκλήρωση του με Β΄Φάση)

3.       Νέες φυτεύσεις και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος

4.       Κατασκευή περγκόλων και σκιάστρων

5.       Κατασκευή καθιστικών

6.       Ανακατασκευή της περιμετρικής περιτοίχισης

7.       Κατασκευή νέων επιστρώσεων πλακιδίων με διαφορετικό σχεδιασμό τοποθέτησης

8.       Εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού ( Δίκτυο Ηλεκτρικής εγκατάστασης , ενδοδαπέδιος φωτισμός )

1.2.1 ΦΥΤΕΥΣΗ

Η φύτευση του χώρου είναι απλή και λιτή.

Σε όλες τις εκτός πλακοστρώσεων περιοχές φυτεύεται γκαζόν η αγριάδα. Χαμηλή φύτευση-θάμνοι όπως LEUCOPHYLUM FUTESCENS(είδος φασκόμηλου),Λεβάντα ,Σχίνια, φυτεύονται πίσω από τα καθιστικά και στην πλάτη του θεάτρου εξαφανίζοντας έτσι την μικρή υπέργεια ανύψωση του. Φύτευση δέντρων η μικρών δένδρων που ευδοκιμούν και συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή όπως ελιές ,αγριελιές ,καλλωπιστικές μουριές, δάφνες, χαρουπιές, φυτεύονται στα σημεία που υποδεικνύονται από την παρούσα μελέτη σε συνεργασία με την υπηρεσία. Εκτός της πλατείας χαμηλή φύτευση (γκαζόν) προτείνεται και στην πλευρά μπροστά από το σχολείο ,νότια του χώρου της πλατείας. Η άρδευση των φυτών θα γίνεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ. Το αρδευτικό δίκτυο θα είναι αυτοματοποιημένο. Όλα τα αρδευτικά εξαρτήματα θα τοποθετηθούν σε φρεάτια για να προστατευτούν.

1.2.2 ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ ΣΚΙΑΣΗΣ-ΣΚΙΑΣΤΡΟ

-Στο σύνολο τους οι πέργκολες είναι τρείς και τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της πλατείας όπου η κινητικότητα θα είναι μεγαλύτερη.

Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό από γαλβανισμένους κοιλοδοκούς μεγέθους 100χ50χ2 χιλ. και εγκάρσιες δοκούς 100χ50χ2 χιλ.ο αριθμός των οποίων ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της πέργκολας, σχηματίζοντας τετράγωνα σχήματα τα περισσότερα εκ των οποίων θα καλυφθούν με πλέξι γκλάς τεσσάρων διαφορετικών χρωμάτων ,κόκκινο ,κίτρινο, μπλε και λευκό ,ενώ κάποια θα μείνουν ασκεπή. Με  αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο φυσικός φωτισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ ταυτοχρόνως προστατεύεται από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου και από κατάλληλη αντισκωρική επεξεργασία σε απόχρωση γκρι μπλε σκούρο.

-Το σύμπλεγμα των σκιάστρων τοποθετείται στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας κοντά στην είσοδο του θεάτρου.

Το κάθε ένα αποτελείται από ένα στύλο γαλβανισμένης κοιλοδοκού κυκλικής διατομής Φ100 πάχους 4 χιλ στον οποίο τοποθετούνται τρία κυκλικά ασύμμετρα σκίαστρα.

Τοποθετούνται σε βάση σκυροδέματος(καθιστικού) και διαφέρουν μεταξύ τους σε σχήμα σε ύψος και σε χρώμα.

Στο σύνολο τους οι πέργκολες είναι αγκυρωμένες σε θεμέλια  από οπλισμένο σκυρόδεμα.

1.2.3 ΠΑΓΚΑΚΙΑ-ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ-ΠΕΡΓΚΟΛΑ

Ενσωματωμένα στις πέργκολες θα βρίσκονται τα καθιστικά-παγκάκια τα οποία θα κατασκευαστούν από εμφανές σκυρόδεμα ελαφρώς οπλισμένο με πλάτη και επένδυση του καθίσματος με συνθετική σανίδα WPC χρώματος καφέ ,το οποίο είναι ιδανικό για χρήση σε εξωτερικούς χώρους καθώς παρέχει αντοχή στην υγρασία, μηδενική συντήρηση και αντοχή σε τριβές και επιβλαβείς οργανισμούς.

Στην πλάτη των καθιστικών κατασκευάζεται τοίχος από εμφανή διπλή δρομική πλινθοδομή ύψους 1,60 μ δημιουργώντας μια φιλόξενη γωνιά για τους επισκέπτες. Στον τοίχο αυτό στηρίζεται η πίσω πλευρά της πέργκολας.

1.2.4 ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ-ΚΡΑΣΠΕΔΑ-ΣΚΑΛΕΣ

Η παρούσα μελέτη προτείνει τις εξης επιστρώσεις:

1)Επιστρώσεις δαπέδων από τσιμεντένιους κυβόλιθους χρώματος γκρι και διαστάσεων 20χ10χ6 εκ.σε όλους του χώρους κυκλοφορίας εκτός από το κεντρικό κυκλικό τμήμα μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο.

2)Στο τμήμα αυτό γίνεται επίστρωση βιομηχανικού δαπέδου χρώματος καφέ-κόκκινου.Η λεία και ανθεκτική  η επιφάνεια αυτού του δαπέδου είναι κατάλληλη για την υποδοχή συχνών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα χορευτικών.

3) Σε όλα τα όρια των δαπέδων με τους πράσινους χώρους τοποθετούνται κράσπεδα κήπου (προκατασκευασμένα) από σκυρόδεμα διατομής 25χ5,5 εκ.

4) Η σκάλα στην βορεινή πλευρά της πλατείας κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα και η επίστρωση της γίνεται με μάρμαρο Καβάλας. Η σκάλα στην ανατολική πλευρά διατηρείται (τροποποιείται ελαφρά) και αντικαθιστώνται τα φθαρμένα μάρμαρα της.

Όλες οι δαπεδοστρώσεις θα γίνουν σύμφωνα με την προσαρτώμενη κάτοψη και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες χρήσεις των χώρων.

Πριν από την εκτέλεση των εργασιών θα γίνει επιμελής καθαρισμός όλων των επιφανειών προς επίστρωση με σκοπό να αφαιρεθούν τα άχρηστα υλικά, κονιάματα ,χώματα και κάθε είδους ουσίες από προγενέστερες επιστρώσεις ώστε η προσκόλληση των νέων να γίνει σε στερεή επιφάνεια. Αφού καθαριστεί και συμπιεστεί το χώμα γίνεται επίστρωση ελαφρά οπλισμένου σκυροδέματος πάχους 10-12 εκ.

Οι κυβόλιθοι τοποθετούνται επάνω σε υπόστρωμα αμμοκονιάματος των 100 kg τσιμέντου, σε διάταξη σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Δείγματα των υλικών προς τοποθέτηση θα επιβλέπονται για την μορφολογική και επιστρωτική τους κατάσταση.

Σημειώνεται ότι πριν από τις εργασίες επίστρωσης δαπέδων αλλά και της φύτευσης προηγούνται οι απαραίτητες ηλεκτρικές και αρδευτικές εργασίες.

1.2.5 ΝΕΑ ΠΕΡΙΤΟΙΧΙΣΗ

Απομακρύνεται η παλιά σαθρή περιτοίχιση και στην θέση της κατασκευάζεται νέα με φυσική χτιστή πέτρα πάχους 50 εκ. επί θεμελίωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα(σχέδια λεπτομερειών). Στην στέψη κατασκευάζεται σενάζ από σκυρόδεμα πάχους 20 εκ.

 

1.3.  ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

Στόχος της πρότασης φωτισμού είναι η ανάδειξη των παρεμβάσεων ασφαλής χρήση του χώρου και η εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά μήκος των δρόμων της κεντρικής πλατείας θα γίνει η ηλεκτρική εγκατάσταση  η οποία θα περιλαμβάνει τα φρεάτια όδευσης με την σωλήνα σπιράλ  στα σημεία όπου μελλοντικά στη Β’ Φάση  θα τοποθετηθούν οι ιστοί φωτισμού και τα φωτιστικά σώματα.

Επιπλέον θα τοποθετηθεί φωτισμός δαπέδου χωνευτός σε όλους τους δρόμους της πλατείας με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης κατά τις νυχτερινές ώρες. Προτείνεται φωτιστικό δαπέδου με 3 ή 4 ανοίγματα, χρώματος λευκού 6000κ,στεγανό ΙΡ66 και διάμετρο Φ93μμ. Όλα τα φωτιστικά σώματα θα είναι με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διοδίων φωτοεκπομπής (LED).

Στο κέντρο της πλατείας προβλέπεται μια σύνθεση φωτιστικών σωμάτων με λευκούς γλόμπους σε μεταλλικές κόκκινες βέργες(σωλήνες Φ100) .Μια ισχυρή φωτιστική πηγή που θέλει να τραβήξει την προσοχή (ιδιαίτερα την νύχτα),αλλά και ένας έντονος συμβολισμός της λάμψης και του πολιτισμικού πλούτου που έφερε αυτό το πολυσύνθετο προσφυγικό στοιχείο στην περιοχή μας αλλά και σ’ολη την χώρα γενικότερα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού   299.695,40   ευρώ ,περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό έτους 2023 του Δήμου μας, με Κ.Α.: 02.64.7332.213  και πολυετή Υποχρέωση δέσμευσης με το ποσό των  100.000,00   €   για το έτος 2023  ( Α/Α 409/2023  Απόφαση Δέσμευσης )   και ποσού 199.695,40   για το έτος 2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές δράσεις Περιβαντολογικού  Ισοζυγίου – Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 185.386,00 Ευρώ βάση της αρ. 258.1.2/2023 Απόφασης ΔΣ του Πράσινου  Ταμείου και από ίδια έσοδα του Δήμου Πρέβεζας με το ποσό των 114.309,40 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου