Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Αυγούστου 29, 2023

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη ΛΑΣΥ, Χαρ.Πάνη


Αν αντιπαραβάλει κανείς τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021 με τα αντίστοιχα του 2011 όσον αφορά το Δήμο Πρέβεζας τα συμπεράσματα είναι αμείλικτα.

Τα τμήματα των δημοτικών ενοτήτων Πρέβεζας και Ζαλόγγου με “ πρόσωπο ” στη θάλασσα παρουσιάζουν πληθυσμιακή σταθερότητα μέσα στη δεκαετία με τις δημοτικές κοινότητες Πρέβεζας και Καναλίου να εμφανίζουν μικρή αύξηση ενώ εκείνα της ενδοχώρας βαίνουν μειούμενα σε πολύ υψηλά ποσοστά κάτι που παρατηρείται εξ’ ολοκλήρου στη δημοτική ενότητα Λούρου.

Πολυπαραγοντική εξέλιξη που αν δεν αλλάξει κάτι, οι ορεινές τοπικές κοινότητες του δήμου μας θα ερημώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντισταθμίσουν την αστικοποίηση. 

Εν αντιθέσει βλέπουμε η αντιμετώπιση της ερήμωσης των ορεινών χωριών μας να μην υπάρχει καθόλου στην πολιτική ατζέντα τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών αρχών με το πρόσχημα ότι είναι κάτι το αναπόφευκτο και όποια προσπάθεια αντιμετώπισής της ουτοπική. 

Αλήθεια θα μπορούσε να κάνει κάτι η δημοτική αρχή ώστε να συνδράμει την προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; 

Θα μπορούσε να εφαρμόσει το νόμο για τα ανεπιτήρητα ζώα ώστε να μπορούν οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων να καλλιεργούν τα κτήματά τους κάτι που σήμερα σε κάποιες τοπικές κοινότητες είναι αδύνατο. Έτσι οι πιο πολλοί ελαιοπαραγωγοί ως επί το πλείστον είναι έρμαια στις διαθέσεις κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τις τοπικές κοινότητες ως τσιφλίκι τους αφού η εφαρμογή του νόμου από τη δημοτική αρχή κοστίζει πολιτικά. 

Θα μπορούσε να ασχολείται σοβαρά με το αγροτικό δίκτυο και όχι αλλά καρτ ανάλογα με το πως ψηφίζει ο κάτοχος της αγροτικής εκμετάλλευσης από την οποία διέρχεται ο δρόμος. 

Θα μπορούσε να αξιοποιεί τους γεωπόνους του δήμου καθώς η αγροτική ανάπτυξη απασχολεί μόνο τα προεκλογικά φυλλάδια. 

Θα μπορούσε σε συνεργασία με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν την ίδια πραγματικότητα να πιέζει ώστε να ενταχθούν οι ορεινές τοπικές κοινότητες σε προγράμματα σαν το “ στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας ”. 

Θα μπορούσε ένα τόσο σοβαρό θέμα να τοποθετηθεί πολύ ψηλά στις στοχεύσεις της δημοτικής αρχής και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά την ποιότητα ζωής στα ορεινά το οποίο θα αποτρέψει την περαιτέρω εγκατάλειψη καθώς και ευνοϊκές συνθήκες για προσέλκυση νέων κατοίκων. 

Θα μπορούσαν οι κάτοικοι των ορεινών τοπικών κοινοτήτων να μην επιλέγουν το αγαπημένο τους συγγενή για να τους αντιπροσωπεύει στο δημοτική ή τοπικό συμβούλιο αλλά εκείνους που οραματίζονται την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου. 

Τέλος θα μπορούσε η δημοτική αρχή να επισκέπτεται τακτικά τα ορεινά χωριά για να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όχι κάθε τέσσερα χρόνια. 

Χαράλαμπος Πάνης 
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος 
με τη Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο της Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου