Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023

Νηστεία Χριστουγέννων : Περίοδος πνευματικής και σωματικής αποτοξίνωσης, γράφει η Μαγδαληνή Μπόχτη (Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)


Νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινάει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 2023 και διαρκεί 40, έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Για κάποιους η νηστεία αποτελεί στοιχείο της θρησκείας  και κάποιο  άλλοι το βλέπουν ως μία ευκαιρία να ακολουθήσουν μία διατροφή  απαλλαγμένη από ζωικής προέλευσης τρόφιμα και ως μία ευκαιρία θα λέγαμε για αποτοξίνωση!

Νηστίσιμη διατροφή :

Τις ημέρες αυτές το διαιτολόγιο περιλαμβάνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως

·δημητριακά

·ρύζι και ζυμαρικά

·φρούτα

·λαχανικά

·όσπρια

·ψάρι ( επιτρέπεται να τρώμε ψάρι όλες τις ημέρες, πλην Τετάρτης και Παρασκευής, από την αρχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος )

·ξηρούς καρπούς κ.α

Οφέλη της νηστείας :

Φαίνεται πως τις ημέρες της νηστείας αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών έως και  καθώς και  καλών λιπαρών (μονοακόρεστων, πολυακόρεστων και ω-6 λιπαρών), μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ( κακών λιπαρών ) λόγω της απουσίας τροφίμων ζωικής προέλευσης πρόσφερόντας της το χαρακτηρισμό ως φοβερά ευεργετική στην  επίδραση  της  υγεία!

 Είναι η νηστεία για όλους;

Διαβητικοί : Η πλειοψηφία των νηστίσιμων τροφών περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ρύθμιση του σακχάρου σας, ιδιαίτερα εάν αυτοί οι υδατάνθρακες δε συνοδευτούν από κάποια πρωτεΐνη, όπως τα θαλασσινά. Επιπλέον, η απουσία πρωτεΐνης είναι πιθανό να αυξήσει την πείνα και να σας οδηγήσει στο να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων για να χορτάσετε. Συμβουλευτείτε τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε τη νηστεία.

Εγκυμονούσες :  Μπορείτε να ακολουθήσετε κανονικά τη νηστεία, αφού έρθετε σε συνεννόηση με τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας, ώστε να σας δώσει την απαραίτητη διατροφική καθοδήγηση, καθώς οι διατροφικές σας ανάγκες είναι αυξημένες.

Η νηστεία αποτελεί έναν καλό λόγο όχι μόνο  εκπλήρωσης των  θρησκευτικών μας πιστεύω αλλά και  μια περίοδο πνευματικής μα  και  σωματικής  αποτοξίνωσης , παρέχοντας μας πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων !

Μπόχτη Μαγδαληνή

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MedNutri

Λ.Ειρήνης & Αμβρακίας 10 Πρέβεζα

τηλ: 2682025201 κιν: 6950399555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου