ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!
Η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη και ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι - κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη.
Τι αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο στην καθημερινότητα των δικαστικών υπαλλήλων και των πολιτών;
1.Θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες με το κριτήριο του “κόστους - οφέλους”. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη θα γίνει πιο δύσκολη, πιο ακριβή, πιο μακρινή, δηλαδή για μια απλή υπόθεση θα πρέπει να μετακινηθεί κανείς αρκετά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των εκεί υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω. Οι τοπικές κοινωνίες θα οδηγηθούν σε μαρασμό.
2.Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
3.Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως “αναβάθμιση” ότι ορισμένα Ειρηνοδικεία θα μετατραπούν σε “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” με αυξημένη ύλη. Τι δεν λέει; Ότι τα “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” δεν θα έχουν, στην ουσία, μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ανάμεσα στα υπό “αναβάθμιση” Ειρηνοδικεία βρίσκονται ορισμένα που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους (πχ. Θάσος) ή 1-2 υπαλλήλους (πχ. Λήμνος, Καλλονή Λέσβου). Έτσι, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν και θα τεθούν στο στόχαστρο για μελλοντική κατάργηση! Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μείωση χωρικής αρμοδιότητας σε «Παράλληλα» Πρωτοδικεία (πχ. Θήβα, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι κ.α.)
4.Οι διαχειριστικές αρμοδιότητες των διευθυνόντων τα δικαστήρια (πχ. προμήθεια υλικών, συντήρηση – επισκευές κτηρίων) μέσω μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων στο ΤΑΧΔΙΚ θα παραδοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες με τις γνωστές συνέπειες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου