Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

4o Γυμνάσιο Πρέβεζας - Σχολείο υποδοχής για Job Shadowing σε Πολωνούς εκπαιδευτικούς


Από τις 9 έως τις 15 /06 /2024 δύο Πολωνοί εκπαιδευτικοί ήταν φιλοξενούμενοι στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας
, ως σχολείο υποδοχής , στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + KA122 ‘ Be the school of future’.

Πρόκειται για το Διευθυντή του σχολείου Zespół Szkół στο  Parchowo της Βόρειας Πολωνίας, σε απόσταση 70 χλμ. περίπου από το  Gdansk ,  Jerry Werra, και την εκπαιδευτικό Teresa Bukowska , Βιολόγο και συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο σχολείο αυτό , που υποδέχεται μαθητές από την ηλικία των 2,5 έως αυτή των 15 ετών ( Ενιαίο σχολείο προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και κατώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Συμμετείχαν στη δράση του Erasmus+ που ονομάζεται Job Shadowing (Σκιώδης Εργασία )  που επιχορηγεί και δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς να παρατηρήσουν συναδέρφους τους  στο χώρο εργασίας ,για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας  ή  για αρκετές ημέρες. Αυτό τους καθιστά ικανούς να εμβαθύνουν στον τρόπο εργασίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος, να μεταφέρουν ή να υιοθετήσουν καλές πρακτικές και να γνωρίσουν παράλληλα το πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας που επισκέπτονται και να δουν πώς το σχολείο συνεργάζεται με τις Τοπικές Αρχές ( Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτικές Αρχές , Φορείς , κ.λ.π.)

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα μέσω παρουσιάσεων και παρακολούθησης των εργασιών τόσο  στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας , ως σχολείο υποδοχής όσο και στα όμορα Δημοτικά , 5ο Δημοτικό Σχολείο και Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και στο 1ο Λύκειο Πρέβεζας. Από την άλλη πλευρά παρουσίασαν και αυτοί το σχολείο τους και το εκπαιδευτικό τους σύστημα ώστε κατέστη δυνατό να επωφεληθούμε από την ανταλλαγή απόψεων  , την εμβάθυνση σε ένα άλλο τρόπο μελέτης και λειτουργίας και από τις 2 πλευρές. Ταυτόχρονα επωφελήθηκαν από την πολυετή εμπειρία του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνεργασίες και τη διάρθρωση εκπαιδευτικών συνεργειών και άνοιξε ο δρόμος για διεύρυνση των δικτύων συνεργασίας για τα 2 εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Παράλληλα έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εκπαιδευτικών Αρχών και φορέων καθώς και επισκέψεις μελέτης σε χώρους πολιτιστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα οι επισκέψεις έγιναν στο Δημαρχείο της Πρέβεζας, με τον κ. Δήμαρχο, Νίκο Γεωργάκο  και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Λεωνίδα Αργυρό, στην Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και στον Αντιπερφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, στο Επιμελητήριο Πρέβεζας και στον Πρόεδρο του, κ. Γιάννη Μπούρη και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας  και στη Διευθύντρια, κ. Φανή Μπισκανάκη. Παράλληλα ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και στο μνημείο και τη μονή Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο, στον αρχαιολογικό χώρο  και στο Μουσείο της Νικόπολης ( με επισκέψεις στις Βασιλικές και τα ψηφιδωτά τους και  στο αρχαίο θέατρο που μόλις άνοιξε τις πύλες του στο κοινό), και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας & Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του ΟΦΥΚΕΠΑ που στεγάζεται στο χώρο των πρώην σφαγείων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εργασιών της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα , το Δήμαρχο Πρέβεζας, κ. Νίκο Γεωργάκο , τον Αντιδήμαρχο , κ. Αργυρό, τον Αντιπεριφερειάρχη , κ. Στράτο Ιωάννου, τη Διευθύντρια της ΔΔΕ Πρέβεζας, κ. Φανή Μπισκανάκη , τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, κ. Γιάννη Μπούρη, το Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, κ. Μαθιό Φιλιππούση και τη συνάδερφο καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Ειρήνη Κολιοκίτσου, που επιμελήθηκε την παρουσίαση των δράσεων του σχολείου  και ολόκληρο το Σύλλογο των Διδασκόντων για την όμορφη γιορτή εκπαίδευσης και πολιτισμού που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε(θεατρικό δρώμενο, παράσταση καραγκιόζη, παραδοσιακούς χορούς). Ακόμη ευχαριστούμε το Διευθυντή  του Δημοτικού σχολείου Παντοκράτορα, κ. Νίκο Τσεκούρα  και τη συνάδερφο, κ. Βαγιούλα Κίτσου για την ξενάγηση και τις χρήσιμες επεξηγήσεις που μας παρείχε καθώς και το Διευθυντή του 1ου Λυκείου Πρέβεζας , κ. Ηλία Ντέντε και τη συνάδερφο  κ. Έφη Τζιάφου για την ξενάγηση και τις πληροφορίες λειτουργείας ενός Λυκείου , αλλά και ολόκληρο το Σύλλογο για την υποδοχή.

Νέοι δρόμοι συνεργασίας μας ανοίγονται  καθώς ευελπιστούμε σε μελλοντικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών από τα σχολεία μας και την υλοποίησής κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με το πολωνικό σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου