Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με τα θέματα στελέχωσης του Ε.Σ.Υ. με ιατρούς, τις ενέργειες του Υπουργείου για την εποχιακή κάλυψη αυτών με ιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, τις πάγιες θέσεις του Π.Ι.Σ. και του ιατρικού κόσμου παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα της Θεοφανείου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρης Σουμαλεύρης, ο Ειδικός Γραμματέας Θωμάς Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Γούσης .
Εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημ. Σουμαλεύρης αναφέρθηκε στην αποχή των ιατρών καθώς όπως είπε σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το άρθρο 65. «Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέραν από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως έχει επισημάνει και η νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, θα δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ πολιτείας και ιατρών. Έχουμε βάλει πλάτη κατ’ επανάληψη, και ειδικά την περίοδο της πανδημίας.
Η Πολιτεία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις ελλείψεις σε κάθε υγειονομική δομή, είτε πρωτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, με ακρίβεια και λεπτομέρεια. Καλύψαμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στα 14 Περιφερειακά Νοσοκομεία, χωρίς να μας το επιβάλει κανείς, χωρίς να μας επιτάξουν. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως σε μια ευνομούμενη πολιτεία που ζούμε, τα ‘πυροτεχνήματα’ δεν έχουν καμία θέση, ειδικά όταν πρόκειται για αγαθά θεμελιώδη, μεταξύ αυτών η υγεία των πολιτών.
Θα ήθελα να ενημερώσω τους Πρεβεζάνους πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Πρέβεζα , όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ανήκουν στον πολύπαθο πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που αγωνίζονται να κρατήσουν την εργασία και την προσφορά τους απέναντι σε κάθε οικονομική αντιξοότητα που τους επιβάλλεται. Άρα, αδυνατούν να αναζητήσουν υπηρεσίες Υγείας στον τόσο προσφιλή για το Υπουργείο –ας μας αποδείξει το αντίθετο- ιδιωτικό τομέα των μεγάλων ομίλων. Ας μας αποδείξει το αντίθετο το Υπουργείο, γιατί απλούστατα όταν θέλω να βαφτίσω μεταρρύθμιση τα απογευματινά ιατρεία, μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι.
Διότι το απογευματινό ιατρείο είναι μια προσφορά προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατί θα πουν ότι με το τιμολόγιο του Δημοσίου, πληρώνοντας κάτι τον ιδιώτη γιατρό το απόγευμα, σου διασφαλίζουμε ένα άλλο πακέτο ασφάλισης και ένα δίκλινο δωμάτιο. Ενώ αν δεν υπήρχε το τιμολόγιο του Δημοσίου, εκεί που θα ήθελες με αυτή τη προσφορά το απογευματινό ιατρείο 1000 ευρώ, διαφορετικά θα ήθελες 3000-4000 ευρώ να κάνεις ένα πακέτο ασφάλισης» τόνισε ο κ. Σουμαλεύρης και θύμισε τις επισκέψεις του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην Πρέβεζα, προκειμένου να στηρίξει δυναμικά με τον Ιατρικό Σύλλογο μια Επιτροπή δημιουργίας νέου Νοσοκομείου.
Ο κ. Σουμαλεύρης επανέλαβε τις πάγιες κατατεθειμένες στο Υπουργείο θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου όπως: την ένταξη του Νοσοκομείου Πρέβεζας στην ομάδα των άγονων Νοσοκομείων, την άμεση αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη, την προκήρυξη άμεσα όλων των κενών θέσεων γιατρών και διαρκής επαναπροκήρυξη όσων παραμένουν ακάλυπτες, την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών των κρίσεων, την στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, κίνητρα στους αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς να εργαστούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, αύξηση των αμοιβών των γιατρών ΕΣΥ, ένταξη του κλάδου των γιατρών στα βαρέα ανθυγιεινά, διοικητική και επιστημονική διασύνδεση του Νοσοκομείου Πρέβεζας και κάθε Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου με Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.
Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι από το 2014 έως το 2024 δεν προστέθηκαν επιπλέον γιατροί.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξιοπρέπεια των γιατρών και το σπουδαιότερο να μην υποτιμούμε την αξιοπρέπεια και τις θυσίες του έλληνα ασφαλισμένου, του έλληνα μισθωτού, του έλληνα συνταξιούχου. Γιατί, η αποχή των δυο ημερών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι κεκτημένο του γιατρού, είναι κεκτημένο του έλληνα ασφαλισμένου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Ο Ειδικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Δήμας τόνισε πως «αυτό το διάστημα έγινε μια προσπάθεια από τον Υπουργό να μας επιρρίψει την ευθύνη της έλλειψης γιατρών στα 14 Νοσοκομεία και σε άλλες Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας. Να πει ο Υπουργός στο λαό ότι φταίνε οι γιατροί που δεν πάνε εκεί, τη στιγμή που ξέρει πάρα πολύ καλά και η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου και οι προηγούμενες και οι προ-προηγούμενες των άλλων κομμάτων, ξέρουν όλοι πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις, ποιες είναι οι ελλείψεις και γιατί δεν προσλαμβάνονται οι γιατροί.
Γίνονται προκηρύξεις και δεν προσλαμβάνονται. Γιατί; Δεν είναι το οικονομικό! Είναι ένας σημαντικός παράγοντας και το οικονομικό. Όμως κυρίως είναι αυτό που θα βρει ένας γιατρός όταν θα πάει σε ένα Νοσοκομείο. Οι συνθήκες εργασίας. Είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες εργασίας ακόμα και σε Νοσοκομεία σαν της Πρέβεζας. Πάτε ένα βράδυ να δείτε που κοιμούνται οι εφημερεύοντες γιατροί της Πρέβεζας. Θα γίνουν κάποια στιγμή κάποια δωμάτια. Ακόμα στο ‘θα’ είμαστε. Δεν τα γνωρίζει το Υπουργείο;
Τα γνωρίζει. Γιατί δεν παίρνει μέτρα; Γιατί πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Για αλλού βρίσκονται χρήματα. Οι ελλείψεις γιατρών είναι τρομερές! Πέρασε σε ένα μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ, από κάποιους δημοσιογράφους, ότι οι κακοί γιατροί που το Υπουργείο τους δίνει 13.000 ευρώ μισθό –το ακούσαμε και αυτό – και οι γιατροί δεν έρχονται. Εμένα αν μου δώσει αύριο 13.000 ευρώ μισθό, το κλείνω το ιατρείο μου και μπαίνω στο Νοσοκομείο. Αλλά αυτά είναι ‘φωτοβολίδες’.
Κλείνοντας ο κ. Δήμας σημείωσε «Είπε ο Υπουργός θα τιμωρήσει τους γιατρούς στερώντας τους την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι γιατροί συνταγογραφούν από όταν έγινε η Ιατρική, δεν χρειάζονταν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό που κάνει ο Υπουργός είναι να τιμωρεί τον ασφαλισμένο, δεν τιμωρεί τον γιατρό στερώντας του τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι κύριοι Σουμαλεύρης και Δήμας τόνισαν πως τις ημέρες της αποχής υπήρξε συμμετοχή των γιατρών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί συνολικά ακόμη. Όσον αφορά τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αλλά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ο κ.Δήμας ανέφερε «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Γιατί το ψηφίζει αφού δεν χρειάζεται. Του χρόνου που θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, αν έχει το νόμο στο τσεπάκι του, θα κάνει τη δουλειά του».
Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους Φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου