Τα αυξημένα μηνιαία επιδόματα θα πλαισιωθούν από θεσμικά κίνητρα που αφορούν στην εξέλιξη των υπηρετούντων σε άγονες περιοχές γιατρών και τον χρόνο παραμονής τους
Στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν ξανά μόνιμες θέσεις επιμελητών Α΄και επιμελητών Β΄για τα νοσοκομεία των άγονων περιοχών της χώρας μας, με τους υποψηφίους να έχουν νέα δεδομένα: Σημαντικά οικονομικά κίνητρα που θα τους δελεάσουν να πάνε και ταυτόχρονα θεσμικά κίνητρα που προσθέτουν… πόντους στην ανέλιξή τους.
Εκτός, όμως, από τους νέους γιατρούς που θέλει το Υπουργείο Υγείας να τοποθετήσει στις άγονες περιοχές, τα παραπάνω αποτελούν το δέλεαρ παραμονής και για τους ήδη υπηρετούντες, με σκοπό να συνεχίσουν να στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σημαντικό ποσοστό του ιατρικού δυναμικού της χώρας – 3.300 γιατροί υπηρετούν στις άγονες περιοχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά μια δυναμική μεταρρύθμιση για να αποτρέψει την ιατρική «ερήμωση» απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς και σημείων της Ελλάδας για τα οποία δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους γιατρούς να μείνουν και να εργαστούν. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, επαναπροσδιορίστηκε ο υγειονομικός χάρτης των άγονων περιοχών που ίσχυε με Προεδρικό Διάταγμα από τη δεκαετία του 1980. Ο πίνακας με τις άγονες περιοχές τύπου Α΄ περιλαμβάνει 113 δήμους και χωριά, ενώ ο πίνακας με τις τύπου Β’ περιλαμβάνει 56 σημεία. Θα ακολουθήσουν, ωστόσο, διορθωτικές κινήσεις, όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε προχθές στη Βουλή, οι διορθώσεις αφορούν στις δομές Υγείας των εξής περιοχών: Σέρρες, Καλαμάτα, Ανώγεια, Σφακιά και Πρέβεζα.
Μέχρι σήμερα οι γιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 100 ευρώ το μήνα) ενώ σε περιοχή άγονη κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο επίδομα 500 ευρώ. Τα νέα οικονομικά κίνητρα ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως την ειδικότητα και την περιοχή που εργάζονται.
Τα μεγαλύτερα ποσά – έως 7.200 ευρώ τον χρόνο – αναμένεται να λάβουν οι υπηρετούντες και οι νέοι γιατροί 18 ιατρικών ειδικοτήτων: Εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων.
Τα μέτρα που θα πλαισιώσουν τα «μπόνους»
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, τα κίνητρα εκτός από τους 3.300 υπηρετούντες γιατρούς αφορούν και σε περίπου 240 θέσεις που κατέληξαν άγονες από προκήρυξη 726 θέσεων μόνιμων γιατρών του περασμένου Μαρτίου. Δυστυχώς για περίπου το 1/3 των θέσεων που προκηρύχθηκαν δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, καθώς οι νέοι γιατροί βρίσκουν καλύτερες ευκαιρίες με μεγαλύτερες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα ή φεύγουν από την Ελλάδα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι το νέο πλέγμα κινήτρων για τις άγονες περιοχές θα φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και οι γιατροί θα κάνουν αιτήσεις.
Την ίδια στιγμή, αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο θεσμικά κίνητρα, που θα ενισχύσουν τα οικονομικά και θα πείσουν αρκετούς γιατρούς. «Γιατί μέσα στον Οκτώβριο; Επειδή αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η πρόσκληση για τις άγονες θέσεις όλων των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων, θέλουμε να τρέχει μαζικά η πρόσκληση για τις 250 θέσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία. Όλες οι κενές θέσεις θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα, θα δουλεύει η ΚΥΑ με τα αυξημένα μισθολογικά κίνητρα και η ΚΥΑ που θα βγει για τα θεσμικά κίνητρα.
Άρα θα ξέρουν πια οι υποψήφιοι γιατροί, που θα θέλουν να πάνε στο περιφερειακό νοσοκομείο, το σύνολο της πολιτικής, για να αποφασίσουν να πάνε και έτσι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ανταπόκριση – αυτό προσδοκούμε. Γιατί σκοπός μας είναι του χρόνου το καλοκαίρι να έχουμε πολύ καλύτερη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, γιατί και ο νομός Πρεβέζης τους τουριστικούς μήνες έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τουριστική περίοδο», σημείωσε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης.
Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρυθμίσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη και τον χρόνο παραμονής των γιατρών. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, μία σκέψη είναι η παραμονή τους στις άγονες περιοχές για τέσσερα χρόνια αντί για πέντε που ισχύει σήμερα. Ακόμη, ωστόσο, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει», καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Ενώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΙΣ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύλλογοι των γιατρών έχουν κοινοποιήσει στο Υπουργείο Υγείας τις προτάσεις τους για επιπλέον κίνητρα, εκτός των οικονομικών.
Μεταξύ άλλων ζητούν την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε βαθμό Διευθυντού/Συντονιστή Διευθυντού ή τουλάχιστον Επιμελητή Α’ και επικουρικά σε κατώτερο βαθμό. Επιπλέον, τη δυνατότητα εκπαιδευτικών αδειών (να χορηγούνται υποχρεωτικά μετά από αίτηση του ιατρού, τουλάχιστον για ένα δίμηνο ανά διετία) για μετάβαση σε άλλα νοσοκομεία (ιδίως σε μεγαλύτερα εγγύς νοσοκομεία), για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση ή εξειδίκευση, με ανάληψη εξόδων μετακίνησης, σίτισης και εκτός έδρας αποζημίωσης από το νοσοκομείο. Μάλιστα, ζητούν η εκπαιδευτική τους άδεια να είναι η διπλάσια σε σχέση με εκείνη που μπορούν να λαμβάνουν οι γιατροί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας μη άγονων περιοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου