Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2024

Νέο τεύχος των Πρεβεζάνικων Χρονικών


Το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας και η Συντακτική Επιτροπή των Πρεβεζάνικων Χρονικών, με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουν στο αναγνωστικό κοινό το νέο τεύχος (59ο-60ο) του περιοδικού.

Τα Πρεβεζάνικα Χρονικά με την έκδοση του παρόντος τεύχους συμπληρώνουν 45 χρόνια παρουσίας στα πρεβεζάνικα γράμματα και 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας, από την επανέκδοσή τους. Με τα δημοσιεύματα των εξήντα τευχών του περιοδικού έχει δημιουργηθεί μια σημαντική βιβλιογραφική τράπεζα, πηγή μελέτης και έρευνας, χρήσιμη και απαραίτητη σε κάθε μελετητή και ερευνητή της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πρέβεζας. Έχουν ταυτόχρονα παρουσιαστεί στις σελίδες τους, πληθώρα λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων Πρεβεζάνων, κυρίως, λογοτεχνών. Το περιοδικό βραβεύτηκε με την τιμητική διάκριση για το έτος 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2022 η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την πλατφόρμα ejournals, όπου βρίσκεται αναρτημένο και αναζητήσιμο σε ψηφιακή μορφή το περιοδικό, από το τεύχος 25ο έως το τεύχος 57ο-58ο. https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/prevchr/issue/archive.

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού αποφάσισε να αφιερώσει το παρόν τεύχος των Πρεβεζάνικων Χρονικών στη μνήμη του Γιώργου Ιάσωνος Μουστάκη, ο οποίος απεβίωσε τη 19η Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών. Ο Γιώργος Μουστάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ιστοριοδίφες της Πρέβεζας και εργασίες του δημοσιεύθηκαν στα Πρεβεζάνικα Χρονικά από το 1985 ενώ ο Δήμος Πρέβεζας εκτιμώντας τη συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας της Πρέβεζας, εξέδωσε δύο βιβλία του: Τα «Πρεβεζάνικα» το 2002 και το «Πρέβεζα & Συρράκο» το 2008.

Στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται άρθρα των: Κωνσταντίνου Ακρίβου, Θανάση Γ. Ανωγιάτη, Ελευθερίου Λ. Βέτσιου, Αθανασίου Σπ. Γεωργίου, Κωνσταντίνου Λ. Ζάχου, Νεκτάριου Ν. Θάνου, Νίκου Δ. Καράμπελα, Ανδρέα Καρζή, Θεόδωρου Δ. Κάτσενου, Παναγιώτη Θ. Κλήμη, Αικατερίνης Θ. Κορωναίου, Κωνσταντίνου Χρ. Κωστούλα, Γεωργίου Κ. Λιακόπουλου, Σπύρου Γ. Μπρίκου, Σπύρου Ι. Ντρίκου, Στράτου Ευ. Σταμουλάκη, Βασιλείου Κ. Τζούμα, και ποιήματα των Σπύρου Κατσίμη, Θέμη Κατωγιάννη, Κώστα Μαζιώτη και Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του περιοδικού κοσμούν οι πίνακες ζωγραφικής του πρεβεζάνου ερασιτέχνη ζωγράφου Ιωάννη Λιόντου. Η επιμέλεια του τεύχους έγινε από τον Σωκράτη Πουλή, ενώ εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Παναγιώτη Τσόκα.
Καλούμε τους συμπολίτες μας, τους αναγνώστες και τους βιβλιόφιλους να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την εκδοτική προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του, στηρίζοντας ένα περιοδικό με πανελλαδική απήχηση και από τα ελάχιστα που συνεχίζουν το ταξίδι τους στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας

Λεωνίδας Αργυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου