Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

«Η Αλιεία στον Αμβρακικό: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης


Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, μέσω ανοιχτών χώρων και εκδηλώσεων που ενθαρρύνουν τη βιωματική εμπειρία. Το φετινό θέμα «Routes, Networks and Connections» (Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά) συνδυάζει τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και το πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης», προωθώντας τη διατήρηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσω θεματικών διαδρομών. Φέτος, γιορτάζεται και η 70ή επέτειος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (1954), που στοχεύει στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσω εθνικών ταυτοτήτων. Το θέμα εξετάζει πτυχές της υλικής και άυλης κληρονομιάς, τονίζοντας τις διαχρονικές πολιτιστικές συνδέσεις και τις κοινές αξίες μεταξύ λαών και πολιτισμών. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτυπώνει τις επιρροές και τις εμπειρίες που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα ενός τόπου μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης:

«Η Αλιεία στο Αμβρακικό: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Η έκθεση «Η Αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο: Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εστιάζουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα στον Αμβρακικό κόλπο από την Αρχαιότητα στο Σήμερα, καλύπτοντας ζητήματα σχετικά με τις μεθόδους αλιείας μέσα στον χρόνο και με ιδιαίτερη αναφορά στη Νικόπολη και στην περιοχή της Πρέβεζας.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εκθεσιακή παρουσίαση των γεγονότων, ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα μελέτης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, καθώς και βιβλιογραφικής έρευνας του κ. Ευάγγελου Παυλίδη, Αρχαιολόγου της ΕΦΑ Πρέβεζας. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, ενώ μέρος του υλικού προέρχεται από τα αρχεία του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, της κας Αγνής Γιαννουλάτου Κουρεμένου, καθώς και τη συλλογή των κ.κ. Ιωσήφ Ζιώγα και Ανδρέα Καρζή τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Την ημέρα των εκδήλωσης των εγκαινίων την έκθεση θα προλογίσουν:

- Ο κ. Ευάγγελος Παυλίδης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας, «Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης Η Αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο: Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα».

- Ο κ. Κωνσταντίνος Ακοβιτιώτης, MSc Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας ΠΕ Πρέβεζας, «Η αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο – Σημερινά δεδομένα από την ΠΕ Πρέβεζας»

-Ανθή Αγγέλη, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας

-Σπυρίδων Σκλαβενίτης, Δρ. Ιστορίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Γ.Α.Κ. Πρέβεζας

*Το Σαββατοκύριακο (28-29.09.2024) του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/346553/247338/5874/3323/27.06.2019 K.Υ.Α. (ΦΕΚ 2666/Β/01.07.2019), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου