Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ενημέρωση μαθητικού κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας



Πέρασαν σχεδόν δέκα ημέρες, από τη μέρα που ήρθε στην πόλη μας ο καταξιωμένος οδηγός αγώνων κ. Τάσος Μαρκουίζος, οι πιο πολλοί τον ξέρουν με το όνομα «Ιαβέρης», καλεσμένος από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πρέβεζας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, για ένα διήμερο εκδηλώσεων για την οδική ασφάλεια με κύριο στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του μαθητικού κοινού.
Εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τα χρονικά περιθώρια του κ. «Ιαβέρη», και μέσα σε δύο μόλις πρωινά ενημερώσαμε συνολικά 500 μαθητές. Οι ομιλίες του, τρεις στον αριθμό, έγιναν στο 2ο Γενικό Λύκειο Πρέβεζας με 300 τουλάχιστον μαθητές, στο ΕΠΑ.Λ.  Καναλακίου με 120 περίπου μαθητές, και στο ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας με 130 περίπου μαθητές.

Παράλληλα, το ένα απόγευμα συνδιοργανώσαμε με το Δήμο μία Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό, με θέμα «Καθ-οδηγώντας τα παιδιά μας με ασφάλεια».

Η πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας ανήκει στον κο Ευάγγελο Μάστακα, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, με τον οποίο έχω την τιμή να συνεργάζομαι στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Εισαγγελία μαζί με την Υπηρεσία έχουν ξεκινήσει μία συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας. Τη σχολική χρονιά 2011-2012 και τη σχολική χρονιά 2012-2013 επισκέφτηκαν το Δικαστικό Μέγαρο Πρέβεζας συνολικά 1000 περίπου μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν θετικά πάνω σε θέματα της καθημερινότητάς τους μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με τον Εισαγγελέα και την Επιμελήτρια Ανηλίκων.


Η προθυμία και το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών γι’ αυτή την πρωτοβουλία, μας έδωσε το κίνητρο να θέλουμε να διευρύνουμε τις δράσεις μας στα πλαίσια της πρόληψης της παραβατικής συμπεριφοράς των εφήβων. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό εφήβων μαθητών Λυκείου προσέρχεται συχνά στην Υπηρεσία για παραβάσεις Κ.Ο.Κ., καθώς επίσης βρισκόμαστε συχνά στη δυσάρεστη θέση να εκδικάζουμε υποθέσεις για τροχαία δυστυχήματα ανηλίκων, κρίναμε επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης μαθητών ηλικίας 16 έως 18 ετών  – υποψήφιων οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων -  πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό προσκαλέσαμε τον κ. «Ιαβέρη».

Είχα την τιμή να τον  συνοδεύσω σε όλες τις ομιλίες  του και θεωρώ τον εαυτό  μου τυχερό, που ένα τόσο σημαντικό  πρόσωπο, ο πλέον ειδικός στο  θέμα, ήλθε χωρίς αμοιβή στην πόλη μας, όπως κάνει συνεχώς σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και γονείς σε θέματα ορθής και συνειδητής οδικής συμπεριφοράς. Για δύο ώρες σε κάθε ομιλία του, κυριολεκτικά κρεμόσουν απ’ το στόμα του. Προβλημάτισε τους μαθητές με εικόνες, βίντεο, και προσωπικές εμπειρίες.

Στην αρχή ο κ. «Ιαβέρης» έδειξε στους μαθητές ένα σύντομο  βίντεο με αποσπάσματα από αγώνες αυτοκινήτων σε Ράλλυ με οδηγό  τον ίδιο. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν  και χειροκρότησαν. Στη συνέχεια τους ρώτησε:

«Να σηκώσουν τα χέρια τους όσοι ξέρουν να οδηγούν».

Όλοι οι μαθητές σήκωσαν τα χέρια.

«Να σηκώσουν τα χέρια τους όσοι έχουν  δίπλωμα». Λίγοι μαθητές σήκωσαν τα χέρια.

«Να σηκώσουν τα χέρια τους όσοι δεν  ξέρουν να οδηγούν». Κανένας μαθητής ούτε καθηγητής δεν σήκωσε τα χέρια. Μόνο ο Ιαβέρης σήκωσε το χέρι του, δηλώνοντας έτσι ότι ο καλύτερος οδηγός αγώνων δεν ξέρει να οδηγεί! Και για τις επόμενες δύο ώρες τεκμηρίωσε την άποψή του με ποικίλα επιχειρήματα.

Στο τέλος κάθε ομιλίας μαθητές  και καθηγητές περικύκλωναν τον κ. «Ιαβέρη» συζητώντας μαζί του και κάνοντάς του ερωτήσεις. Οι καθηγητές μας επεσήμαναν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ακούνε κάποια πράγματα όχι από κάποιο θεωρητικό καθηγητή, αλλά από κάποιον άνθρωπο με τον οποίο να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του, να μιλάει στη γλώσσα των μαθητών. Να σημειώσω ότι και στα τρία σχολεία μας συνόδευσε ο κ. Εισαγγελέας, ο οποίος μίλησε για αρκετή ώρα στους μαθητές, αποδεικνύοντας περίτρανα για άλλη μια φορά ότι οι μαθητές πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Εγώ από τη μεριά μου, θέλω να ευχαριστήσω την Διευθύντρια  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σφονδύλη Β., την Διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας κ. Παπαμιχαήλ Σ., τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Καναλακίου κ. Ζαχαριά Ν., τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας κ. Τριάντο Ν., τους καθηγητές των σχολείων για τη συνεργασία και τη φιλοξενία τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους μαθητές μας, από όλους εμάς ως γονείς, εκπαιδευτικοί, εισαγγελικοί λειτουργοί, επιμελητές ανηλίκων, γιατί έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε την ψυχική ανάπτυξη των εφήβων. Σεβόμενοι το ρόλο μας αλλά και την προσωπικότητα των εφήβων, δεσμευόμαστε και για άλλες ανάλογες δράσεις πρόληψης.

 Αντωνία Παπαμιχαήλ
Ψυχολόγος – Επιμελήτρια Ανηλίκων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου