Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στις Καλένδες το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά, οριστικά εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020


Εκτός νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά. Ο οδικός άξονας που είναι η φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού και που φτάνει μέχρι τα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία παρότι θεωρούνταν ως ένα από τα φαβορί για την υλοποίηση τους στη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς χρηματοδότηση άρα και εκτός του προγραμματισμού για την προώθηση του.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολήπου διαθέτει το ypodomes.com σε αναφορά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας ενώ το έργο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεγάλων έργων  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014-2020 παρότι αποτελεί εν δυνάμει επιλέξιμο έργο για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ καθώς ικανοποιεί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Το σοκαριστικό αυτό νέο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο Δήμο Ιωαννίνων καθώς το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες και των δύο.

Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο κάτω ο κος Κορκολής αναφέρει πως λόγω του μεγάλου κόστους του έργου (περιπου 300εκ.ευρώ) το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (άρα ούτε εν μέρει).

Το μπαλάκι της ευθύνης για την "έξωση" του έργου από το ΕΣΠΑ αποδίδεται στο ΥΠΟΜΕΔΙ αλλά και στην ίδια την Περιφέρεια καθώς όπως αναφέρει "ο σχεδιασμός του Ε.Π αποτέλεσε ευθύνη του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς και Περιφέρειες.

Μέρος της ευθύνης πάντως υπάρχει και στην μεγάλη συσσώρευση ημιτελών έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα οποία απαιτείται η αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Επί της ουσίας όλα αυτά που εδώ και πολύ καιρό λέμε από το ypodomes.com για το πνίξιμο νέων έργων έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, με ένα έργο σημαία για την Ήπειρο.

Πάντως η απάντηση του Γ.Γ αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ καθώς αναφέρει πως για να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί ο σχετικός κατάλογος μεγάλων έργων καθώς και ο ανασχεδιασμός του ΕΠ και η ανακατανομή των δεσμευμένω πόρων ανά δράση με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ.

Πρακτικά η υλοποίηση αναβάθμισης του άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με σύγχρονα, ασφαλή χαρακτηριστικά που θα ολοκλήρωνε οριστικά το οδικό δίκτυο της Ηπείρου αλλά και της σύνδεσης της με την Αλβανία οδεύει προς τις Ελληνικές Καλένδες.



Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου