Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016

Για το Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας - Δεν ακούσαμε τίποτα διαφορετικό από τον Πολιτικό Διοικητή Μιλ. Κλάπα



Για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας μίλησε στην Τ.Φ. ο Πολιτικός Διοικητής του Κέντρου Μιλτιάδης Κλάπας.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει προβληματισμός τόσο στους κατοίκους της Φιλιππιάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής για το χρονοδιάγραμμα παραμονής των προσφύγων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κλάπας, εκτιμούμε πως σχεδιάζεται επιχείρηση ένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία, παρά το «εισιτήριο» για τους προορισμούς που επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάπα, «Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Κέντρα της Ηπείρου και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Στρατό.

Άξια επαίνου είναι η προσφορά της ομάδας της Πρέβεζας, των ανθρώπων αυτών που βοήθησαν και βοηθούν κάθε στιγμή για τις ανάγκες των προσφύγων. Να επισημάνω την διάθεση διαμερίσματος για τις εγκύους οι οποίες φροντίζονται σε καθημερινή βάση και τους παρέχονται τα πάντα, ενώ υπάρχει και δεύτερο διαμέρισμα. Η εθελοντική προσφορά των ανθρώπων αυτών είναι σημαντική και θα πρέπει να την υπογραμμίσουμε.

Το βασικό θέμα που διερευνούμε με την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ, είναι μια οριστική απάντηση για το εάν θα παραμείνει ή όχι το Καμπ της Φιλιππιάδας, ώστε να προχωρήσουμε το θέμα της στέγασης των προσφύγων. Δηλαδή να φύγουν οι άνθρωποι από τις σκηνές και να κατοικήσουν σε κτίρια. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν σχετικά προγράμματα. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένας αριθμός προσφύγων σε όλα τα Καμπ θα μετεγκατασταθεί σε διαμερίσματα. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλιππιάδας έχουν καταμετρηθεί 450 άτομα. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από τις διαθεσιμότητες σε χώρους για να στεγαστούν ενώ θα πρέπει να ξέρουμε και τα διαθέσιμα κονδύλια της Ύπατης Αρμοστείας για το συγκεκριμένο λόγο. 

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα να εργαστούν οι πρόσφυγες διότι δεν έχει γίνει ακόμα η προκαταγραφή τους. Αφότου γίνει η προκαταγραφή τότε θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία! Γίνεται προσπάθεια για να προχωρήσει το ζήτημα του ασύλου, ώστε να δούμε ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα παραμείνουν για να τους διαχειριστούμε. Κατά βάση στο Στρατόπεδο Φιλιππιάδας υπάρχουν πρόσφυγες Συριακής καταγωγής και ελάχιστοι Αφγανοί.

Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για την εγκατάσταση προσφύγων, όμως εξαρτάται και από τα υπόλοιπα Κέντρα της ευρύτερης περιοχής. Το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Όσον αφορά την σίτιση και την υγεία των προσφύγων δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα παιδιά όλα έχουν εμβολιαστεί, ενώ θα πρέπει να πούμε πως υπάρχουν και ασχολίες για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο.

Θα πρέπει να ξέρετε πως κάθε εβδομάδα γίνεται ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καταφέραμε να έχουμε εκπροσώπηση και από τους ίδιους τους πρόσφυγες, οπότε υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους ίδιους και μπορούν να μας καταθέσουν τα αιτήματά τους. Όλες οι προσπάθειες τείνουν στο να προχωρήσουμε τα προγράμματα για την εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα και κοντέϊνερ. 

Η παραχώρηση του Στρατοπέδου στον Δήμο Ζηρού θα ισχύσει αφότου σταματήσει να είναι Κέντρο Φιλοξενίας, προς το παρόν παραμένει στο Υπουργείο. Σε μικρό διάστημα θα αναλάβουν καθήκοντα και οι 40 εργαζόμενοι που θα προσληφθούν για το Κέντρο της Φιλιππιάδας.» κατέληξε ο κ. Κλάπας.

Δεδομένων όσων ανέφερε ο Πολιτικός Διοικητής του Κέντρου, θα πρέπει να πούμε πως το ζήτημα των προσφύγων προχωρά με αργούς ρυθμούς καθώς, όπως αναφέρθηκε, δεν έχουν ξεχωρίσει ακόμη ποιος μένει και ποιος φεύγει, ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι…

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα που θα διατεθούν από ότι φάνηκε θα προέρχονται είτε από την Ύπατη Αρμοστεία είτε από τις ΜΚΟ, καθώς από ότι καταλαβαίνουμε, το Κράτος δεν θα διαθέσει δεκάρα… 


Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου